Header Ads Widget

Kisah Soh Chin Ann


"Saya sudah beraksi di Olimpik Munich 1972. Apabila Malaysia layak kali kedua di Moscow pada 1980, saya cukup teruja dan tidak sabar untuk membuktikan skuad negara juga mampu bersaing di pentas dunia.

"Tetapi, apabila kerajaan membuat keputusan menarik diri, saya memang cukup terkilan kerana gagal mencipta sejarah untuk negara," kata legenda bolasepak negara, Datuk Soh Chin Ann.

Baginya, kejayaan membawa pasukan negara layak ke Olimpik 1980 amat membanggakan kerana pemain beraksi habis-habisan dalam memburu satu slot ke Moscow.

Namun, dia tidak pernah menduga negara menarik diri menyertai kejohanan itu akibat pemulauan kerajaan terhadap Olimpik Moscow sebagai membantah pencerobohan Soviet Union ke atas Afghanistan.

Sepanjang pusingan kelayakan, dia dan rakan langsung tidak pernah terlintas di fikiran akan berlaku keputusan luar jangkaan itu, sebaliknya bermain bersungguh-sungguh demi maruah negara dan berusaha menambah koleksi lakaran sejarah dalam kancah bolasepak kebangsaan.

CHIN Aun sentiasa percaya skuad bolasepak Malaysia mampu kembali beraksi dalam Sukan Olimpik.

Lebih menarik Chin Aun yang digelar 'tauke' adalah satu- satunya pemain yang berjaya membantu negara layak ke Olimpik sebanyak dua kali iaitu Munich 1972 dan Moscow 1980 .

Ketika berusia 23 tahun, dia membarisi skuad lebih senior bersama deretan bintang legenda bolasepak Harimau Malaya di Munich termasuk bersama Datuk M Chandran, Shaharudin Abdullah, Datuk Rahim Abdullah, Zawawi Yusof, Datuk Namat Abdullah, Kam Fook Wong dan Saleh Ibrahim,

Lapan tahun selepas itu dia bersama pemain lain termasuk mendiang R Arumugam, Datuk Hassan Sani, Datuk James Wong, Khalid Ali, Bakri Ibni, Datuk Jamal Nasir dan Datuk Santokh Singh sekali lagi membantu kejayaan negara layak ke Olimpik Moscow.

Sebaik layak, anak kelahiran Alor Gajah yang juga `Living legend' atau legenda yang masih hidup itu sudah membayangkan mahu mengulangi aksi di Munich apabila berdepan Amerika Syarikat, Maghribi, dan Jerman Barat. 

RAMLI Junit (belakang kiri) bersama pasukan Olimpik negara 1980. Ong Yu Tiang,James Wong, Santokh Singh, Soh Chin Ann, Abdullah Ali, Hasan Sani. Shukor Salleh Jamal.Rakan sepasukan dalam skuad bolasepak kebangsaan. - Foto Khairul Ghazali (Berita Harian).

Walaupun Malaysia gagal layak ke pusingan kalah mati, semua kenangan itu tetap segar dalam ingatannya dan sebab itulah keinginannya begitu memuncak untuk sekali lagi berada memperaga aksi di pentas Olimpik.

"Justeru di Moscow pastinya kami akan bertemu pasukan terbabit ataupun skuad antarabangsa yang lain. Namun semuanya tidak menjadi kenyataan.

"Andainya negara beraksi di Moscow sudah pasti ranking negara akan diperbaiki dan bolasepak Malaysia dilihat setanding malah lebih baik berikutan rekod menang 3-0 ke atas Amerika Syarikat.

"Walaupun tewas 0-6 di tangan Maghribi, dan 0-3 kepada Jerman Barat di Munich, ia sebenarnya cukup menggambarkan bolasepak Malaysia setanding pasukan terbaik dunia," kata bekas kapten Selangor dan Melaka terbabit.

Mengulas kejayaan negara layak ke Moscow dia berkata, tugasnya sebagai kapten pasukan amat penting untuk membangkitkan semangat rakan sepasukan sambil perlu bijak mengetuai permainan dalam pada juga situasi.

CHIN Aun ketika menjalani latihan bersama rakan sepasukan.

Apapun, dia bangga berikutan rakan sepasukan amat menghormatinya sebagai jeneral padang, malah kesemua mereka sering bekerjasama dan turut berbincang bagaimana untuk menterjemah permainan terbaik.

Chin Aun yang diabadikan dalam 'Hall of Fame' Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) itu bersama, legenda Iran Homayoun Behzadi (Iran), Yasuhiko Okudera (Jepun), Sun Wen (China), Hong Myung-bo (Korea Selatan), Ali Daei (Iran), Sami Al Jaber (Arab Saudi), Baichung Bhutia (India), Harry Kewell (Australia) juga mengakui mesra dengan semua rakan sepasukan yang mampu membentuk keserasian di dalam dan luar padang.

Malah dia juga turut memuji persembahan Hassan Sani dan James Wong yang bekerjasama menghasilkan jaringan kemenangan negara mengatasi Korea 2-1 untuk mara ke Moscow, sambil turut merakamkan terima kasih kepada skuad 1980 yang meletakkan Malaysia terus diingati sehingga kini. 

CHIN Aun dianggap legenda hidup dalam bolasepak Malaysia.

Sentiasa yakin Malaysia mampu layak ke Olimpik.

Chin Aun yang terkenal dengan corak permainan keras, pantas memintas lawan dan tenang serta sentiasa melakukan hantaran tepat dilihat sukar dicari ganti namun dia mengharapkan lebih ramai pemain terbaik mampu dilahirkan negara.

Pemain yang terkenal dengan gelaran 'Tauke' ini yang meraih banyak kejuaraan di pentas kebangsaan dan antarabangsa itu juga mengharapkan Malaysia mampu layak ke Olimpik pada masa depan walaupun perjalanan berdepan laluan sukar dan berliku.

"Tidak mustahil Malaysia layak ke Olimpik seperti mana yang kami buktikan. Saiz, fizikal, latihan dan teknikal bolasepak adalah sama, jadi tiada sebab kita tidak mampu layak sekali lagi atau beraksi di Piala Dunia, walaupun kita tidak tahu bila.

"Jika Jepun dan Korea Selatan yang pernah setanding kita, malah Malaysia pernah lebih baik daripada mereka sebelum ini mampu ke Piala Dunia, kenapa tidak kita mampu layak," katanya ketika ditanya mengenai impian peribadinya terhadap masa depan bolasepak negara.

Apapun, dia mahukan semangat kental yang tinggi tertanam di jiwa pemain setiap kali mewakili negara kerana perlu perlu sentiasa beranggapan, panggilan untuk menyarung jersi negara adalah sesuatu yang amat dibanggakan disebabkan bukan semua pemain memiliki peluang itu.

Berikutan itu, dia mahu pemain berusaha mencipta kejayaan buat rakyat Malaysia yang pasti akan diingat walaupun mereka sudah tiada di dunia ini. 

Profil: Datuk Soh Chin Ann

Asal: Alor Gajah ,Melaka
Tarikh Lahir: 28 Julai 1949
Sukan: Bolasepak
Adik beradik : Anak keempat daripada lapan beradik
Isteri : Datin Lee Chwee Sieang
Anak: 2 lelaki 1 perempuan
Cucu: 5 orang
Idola: Pele, Johan Cruff, Franz Beckenbauer

Pencapaian:

 •  Mewakil Selangor 1970-1980; Melaka (1981-1989); Malaysia (1970- 1985)

 • Pingat Gangsa Sukan Asia Tehran 1974

 • Olimpik 1972 dan Olimpik 1980

 • Anugerah: 'Hall of Fame' Konfederasi Bolasepak Asia (AFC)

 • Pembawa Obor Olimpik Sukan Olimpik Athens 2004.
 • DUA kali layak ke Olimpik adalah antara pencapaian terbaik Chin Aun.

  Sumber dan Kredit : Beria Harian - Disember 4, 2016 (Nazri Abu Bakar)

  Chin Aun, tauke yang garang tapi tenang

  Post a Comment

  0 Comments